En grøn have starter med et grønt design

Det hele virker meget sværere, end det er. En ny have og et havedesign. Det skyldes primært, at alle altid har meget mere travlt med samspillet mellem linjer og alle slags komplicerede konstruktioner end med det, der virkelig betyder noget; at vælge det rigtige sted, den rigtige mængde og de rigtige typer planter.

4 grundlæggende regler
For en god havefølelse skal du kun tage højde for kun 4 grundregler, når du designer din have.

1. Du skal sikre det rigtige forhold mellem belægning og planter.

Du må ikke bruge mere end 1/3 af din have til belægning, resten skal være grøn. For meget belægning giver dig følelsen af, at du er på en parkeringsplads. Du vil føle dig godt tilpas på din terrasse, hvis du kan røre ved planterne, mens du sidder. Du skal selvfølgelig vælge den rigtige plante til det rigtige sted.

2. Du skal sikre det rigtige forhold mellem høje og lave planter.

2/3 del af din have skal være grøn. Vi inddrager også græsplænen, hække og fx en dam. Beplantningen kan varieres, men halvdelen skal være højere end 90 cm. Med den højde får du en bedre dybdeeffekt og intimitet. Hvis man kan overskue alt på én gang i en have, når alle planter står lavt, så er sådan en have ikke spændende. Let at huske. Opdel din have i 1/3 brolagt, 1/3 lav grøn og 1/3 højere grøn. Fra denne grundlæggende regel kan du anvende alle slags tips og tricks.

3. Du skal opleve maksimalt privatliv.

Med den rette beplantning vil du føle dig meget fri og munter, helst uden udsigt udefra, ingen støjgener, uden udsigt til forstyrrende elementer. Med topiary træer, tilgroede pergolaer og hegn kan du nemt løse de fleste problemer. The Gardens of Appeltern kan fortælle dig alt om privatlivets fred.

4. Din have skal ikke kræve mere tid, end du ønsker at bruge på den.

Enhver nybegynder gartner synes, at plantning er svært og kræver meget arbejde. I praksis behøver dette slet ikke at være tilfældet. Med lukkede nemme planter har du næsten ikke noget arbejde. Der er snesevis af måder at spare tid på og samtidig bevare den rigtige havefornemmelse.